Hundkapplöpning

Image result for HundkapplöpningI dag är hundkapplöpning en sport som bara blir mer och mer populär för varje år. När det gäller hundkapplöpning finns den i flera olika former men den mest klassiska är en tävling där vinthundar springer på en oval bana. Att just vinthundar används är för att denna grupp innehåller de allra snabbaste hundraserna. I denna sport är inget annat än en vinst en seger. Hundkapplöpning i Sverige sker för det mesta på banor som är 320, 550 eller 780 meter långa. På vissa banor finns också det som kallas för superspring. Denna gren är ofta omkring 100 meter lång. I dag arrangeras ofta kapplöpningar med sällskapshundar snarare än som ett yrke. Vanligtvis är loppen inte yrkesmässigt präglade. I länder med engelska som språk, till exempel Australien, England och Amerika finns dock professionella tävlingar och de är ofta än mer populära. Här körs nästan alla tävlingar med rasen greyhound och loppen brukar kallas för greyhound racing. Andra kapplöpningsraser som italiensk vinthund t.ex. finns dock också med ibland.

När det gäller hundkapplöpningar som springs på en fast bana startar hundarna ut från sina burar. Banans underlag är alltid sand vid dessa tävlingar. En låtsashare av textil eller plast dras framför hundarna. Från början användes en helt riktig hare till detta men av naturliga humanitära skäl byttes den ut mot ett substitut för flera år sedan. Ofta är en bana för hundkapplöpning mellan trehundra och niohundra meter lång.

Man kan inte komma ifrån att just sporten hundkapplöpning faktiskt har funnit mycket länge. Man har hittat beskrivningar av grenen och dessa går så långt tillbaka som till 100-talet. Först kring 1800-talet växte trenden och blev tydligare och tydligare. Det var under denna tid som England såg till att tävlingsformen sedan kom till Sverige. Det är i Sverige först sedan femtiotalet som hundkapplöpningen spelat större roll.

I dag finns det väldigt många utövare just av hundkapplöpning. Det finns långt över 1000 hundar i sporten, samt 550 utövare. Den största klubben l Sverige är SHS, Stockholms Hundkapplöpningssällskap. I Sverige finns tyvärr inte jättemånga banor där man kan öva med sin hund innan den ska tävla för första gången men ofta kan man göra det i samband med andra tävlingar eller liknande.

Även om man inte är intresserad alls av hundkapplöpningar finns det en hel del runt omkring just ägandet av en tävlingshund som kan vara spännande att ha koll på. Man behöver till exempel inte tävla utan det kan vara precis lika roligt att bara hålla hunden i bra form.

Även om man äger en vinthund måste man inte tävla i just hundkapplöpning med denna. Många väljer att ställa ut, tävla i lydnad, eller varför inte agility? Oavsett vad man väljer att göra med sin hund är det viktigt att se till att den får rätt foder, vatten, rastning och att den sköts om på rätt sätt i övrigt. Det är inte alltid billigt att ha hund men om man väljer att anmäla den till lopp och tävla med den kan hunden kamma hem bra vinster.