Hundraser som passar till kapplöpning

Greyhound

Man ser i många delar av världen rasen greyhound som en synonym för vinthund. Ofta beror det på att just greyhounden är den mest kända vinthunden överlag, också på att det numera är den ras som är vanligast att använda inom hundkapplöpning. Den greyhound vi ser i dag kommer från början från den centralasiatiska, ursprungliga, vinthunden. Egentligen vet man inte hur gammal rasen är men man vet att den för flera tusen år sedan fanns både som familjehund och som jakthund. Genom alla år har Storbritannien varit absolut centrum för avel just på greyhounds. Ofta säger man att den allra första greyhounden kom till landet omkring år noll, i samband med att romerna erövrade landet. Rasen som sådan blev snabbt omåttligt populär på de brittiska öarna och det är just denna tradition som gjort att greyhounden främst ses som brittisk i dag.

Image result for Italiensk vinthundItaliensk vinthund

En av de allra minsta arterna inom släktet vinthund är den italienska vinthunden. Denna ras är graciös, elegant och liten. Den blir i dag mer och mer populär som sällskapshund men fungerar också bra för kapplöpning. Hundrasen är liten men den är ingen dvärghund och den är också väsensskild från alla andra vinthundsraser. Den italienska vinthunden har precis samma typ av sinne och psyke som andra vinthundsraser. Forskare har på senare tid kommit överens om uppfattningen att denna hund från början härstammar från egyptisk vinthund samt faraohund. Det finns många bevis på att just denna hund ofta var en uppskattad medlem av familjen för 1000 år sedan.

Saluki

Denna mycket eleganta hundras räknas faktiskt till de allra äldsta raserna av hundar i hela världen. Omkring området för Iran har man funnit förhistoriska stenristningar där avbildade hundar påminner mycket om hundar just från denna ras. Hundrasen som sådan har ett mycket specifikt utseende som inte är direkt likt någon annan vinthunds. Hunden är stor, ståtlig och elegant. Den har en yvig hårman vid öronen, en bepälsad svans samt vanligen också en bläs.

Borzoi

Även denna hundras hör till vinthundarna. De allra flesta raser inom kategorin vinthundar får vissa epitet som gör dem lättare att skilja från de andra raserna. En afghan kallas ofta för “The True King of Dogs”. En Borzoi går dock ofta under namnet ” världens vackraste hund”. Just detta epitet passar hunden mycket bra. Just denna ras är en mycket trevlig hund och dessutom är den mycket lugn och har rätt hållning.

Azawakh

Även detta är en hundras som används inom hundkapplöpning men det är inte lika ofta i dag. Det är långt ifrån alla typer av vinthundar som fortfarande har kvar de naturliga egenskaper som gör dem till vinnare. Överlag är denna ras dock i första hand en utställningshund eller sällskapshund. Det finns dock de som också använder hunden till kapplöpning. I Afrika används den dock också som jakthund och vakthund. I Sverige finns det sällan så gott om marker att kunna använda denna hund för jakt på då den kräver en hel del utrymme att springa på för att bli trött.