Går hundar och barn ihop?

Överlag säger man att hundar och barn går bra ihop, men det krävs att det finns en vuxen person med. I princip finns det inga raser som är mer lämpliga eller mer “barnhundar” än andra. Alla hundar, oavsett ras och ålder måste lära sig att umgås med ett barn. Det finns vissa raser som kan ha lite mer tålamod, men de ska inte behandlas som leksaker bara för det.

Hundar och små barn

Ett mycket litet barn kan inte förstå varför man inte får nypa hunden eller dra den i svansen. En vuxen måste då se till att hunden inte får ont. Hundar ska aldrig lämnas ensamma med små barn, inte ens för en kort stund. Man måste också se till att hunden kan gå undan och vara i fred om små barn finns. Hunden får till exempel aldrig bli störd där den sover.

Image result for Undvik små hundarUndvik små hundar

Om man har ett litet barn kan man ofta bli avrådd att köpa mycket små hundar. Ett barn gillar att lyfta hunden men om valpen sprattlar kan den ramla i golvet och den kan skada sig allvarligt även om inte fallet är högt. Om barnet faller över valpen är också en mindre hund mer skadebenägen. Om barnet och hunden umgås ska dock den vuxne finnas med hela tiden.

Stor hund fordrar styrka

Om man väljer en större hund bör man vara medveten om att den blir stark. Det kan krävas rejält med styrka för att hålla den och ett barn bör aldrig hålla i kopplet på promenaden. Plötsligt kan hunden få syn på något och släpa barnet med sig. Det kan gå rakt över en gata. Barnet kan heller inte stoppa ett eventuellt hundslagsmål som kan sluta i förskräckelse.

Det tar tid att äga hund

En av de allra viktigaste sakerna att fundera över innan man skaffar hund är om tid finns. Om man har små barn finns det troligen att göra i alla fall. Finns det då också tid för hundpromenader med mera?

Intresset kan bli mindre eller större

I stort sett alla barn skriver någon gång upp en hund på önskelistan och många gånger kan man som barn verkligen längta efter en valp. När kan egentligen barnet ta ansvar för en egen hund? Troligen inte före tonåren, och inte ens då kan allt ansvar läggas på barnet. Hundintresset kan växa när barnet får en egen hund och barnet kan bli mer och mer inspirerat till att träna och umgås med hunden. I några fall är det dock som så att intresset svalnar, och barnet vill hellre hitta på något annat än att gå ut med hunden.

Förälderns ansvar

Om man väljer att skaffa en hund måste hela familjen förstå vad det innebär och föräldrarna måste ta hela ansvaret. Om allt hänger på barnen för att det ska fungera bör man inte köpa hund. Då kan det istället vara bättre att bli dagmatte eller kanske jourhem till en hund då och då. På så sätt kan man också titta in i hundlivet och se vad det egentligen innebär.