Att skaffa jakthund

Innan man skaffar en jakthund finns det flera saker man bör tänka på. Man bör för det första ta reda på vilket typ av hund man vill ha i förhållande till vad man ska jaga. Man bör lägga minst lika mycket tid på ett jakthundsköp som på ett köp av en bil eller bostad. Ofta är det bra att lära sig mer om olika raser samt egenskaper innan man väljer en viss ras. En valp kan kosta från 10 000 kronor och uppåt. Det finns dock också billigare valpar, men då kan det sluta dyrt i slutändan om det visar sig att hunden har någon sjukdom eller liknande.

När man funnit en hund man gillar bör man alltid träffa dess uppfödare i hemmet, oavsett var hunden finns eller om man väljer en valp eller vuxen hund. Man kan i dag finna flera exempel där hundar smugglas in i landet och sedan säljs på parkeringsplatser eller liknande. Det som många gör är att de åker dit för att titta, men då kan det bli problem med att motstå hundarna.

Om man vill ha en valp som jakthund är det bra att också träffa föräldrar och syskon samt helst också se dem jaga om det praktiskt kan ordnas. En valp och senare vuxen hund brås på sin släkt och rädsla eller liknande egenskaper kan ofta gå i arv. Om frågor finns är det viktigt att man ställer dem. Om uppfödaren eller ägaren är seriös vill denne gärna svara på olika frågor. Om hunden ser lite trött eller sjuk ut bör man ta reda på vad det kImage result for Att skaffa jakthundan bero på. En hund som är frisk andas lätt och den har inga flytningar ur nosen eller ögonen.

När det gäller hundar och deras utveckling kan man inte komma ifrån att den styrs av flera olika faktorer. En uppfödare eller valpköpare kan vilja jakthundens bästa men om man köper en valp kan man aldrig garantera att hunden kommer att växa upp till en frisk, sund och glad individ med hög jaktlust. Den kan dock få bättre förutsättningar med en bra uppväxt och en tidig invänjning av skogen och dess djur.

Innan man skaffar sin jakthund är det dock viktigt att man ser till att någon verkligen kan och vill ta hand om den. Vuxna hundar, liksom valpar behöver omsorg mer eller mindre. Om man tar hem en valp som är åtta veckor gammal är den liten och fortfarande ganska hjälplös. Den behöver äta på bestämda tider. Om man köper en vuxen hund kan man inte lämna den ensam hela dagarna utan att någon tar hand om den.

När det gäller jakthundar bör man också fundera på vad man ska göra med den om hunden skadas så illa att den inte kan jaga mer. Är man fortfarande intresserad av att behålla den då? Hur ska man förklara saken för resten av familjen som kanske redan har hunnit fästa sig vid hunden? Om man har barn kanske en jakthund inte är det bästa valet om den skulle försvinna i skogen.