Vad är egentligen en ledarhund?

En ledarhund är ett helt fantastiskt hjälpmedel för människor som har olika grader av synskador. Det krävs dock både insikt och förståelse från omgivningen för att ett ekipage med ledarhund ska kunna fungera bra.

En vit sele visar att hunden är i arbete

När man ser en ledarhund med sele bör Image result for Vad är egentligen en ledarhundman aldrig störa den. När selen bärs av hunden är den igång och arbetar och då krävs det att hunden kan koncentrera sig helt och fullt. Det är viktigt att man som hundägare förstår detta och respekterar det genom att man inte låter den egna hunden hälsa, Främmande ska helt plötsligt heller inte börjar klappa ledarhunden. När ledarhunden får en rast tas selen bort och då kan det ofta gå bra att leka utanför plikterna selen för med sig. I många fall vill dock ledarhundens förare att hunden inte ska umgås med hundar utanför bekantskapen. Man bör därför ta kontakt med föraren innan man släpper sin egen hund. Då kan föraren och hundägaren dessutom pratas vid en stund.

Samarbetet mellan föraren och hunden

Ledarhunden har som allra främsta uppgift att se till så föraren inte går på saker på vägen. Det är dock den synskadade som ska finna dit man ska gå, sam den väg som ska tas. Hunden styrs genom att föraren ger kommandon som vänster, höger, fram, sök med mera. En hund kan inte se om ett övergångsställe visar grönt eller rött . Den är därför tränad att stanna vid alla trottoarkanter och där vänta tills att föraren ger kommandot gå över.

Ledarhundens utbildning

Under sitt första år bor hunden hos en fodervärd och efter detta påbörjas utbildningen som i helhet är ungefär två år. För det första ska hunden lära sig grunddressyr, och efter detta anpassar man träningen efter de behov som den föraren kommer att ha. Det kan till exempel röra sig om att söka efter stolpar, gå längst en kant, apportera tappade saker eller svänga för hinder. Hunden ska göra ett slutprov efter sin utbildning och där krävs det att den kan det som den ska kunna. När hunden gått igenom provet får den en synskadad förare och efter det får de träna tillsammans och lära känna varandra.

Man måste sakna ledsyn för att kunna få en ledarhund, men det betyder inte att man är helt blind. Det finns flera olika synskador som kan göra en person berättigad till att få ledarhund. Om man vill ha mer info om att ha en ledarhund eller om hur man skaffar en finns det på Synskadades Riksförbunds sidor som handlar om ledarhundar.

I Sverige är ledarhunden mycket uppskattad och flera restauranger och livsmedelsbutiker tillåter dem. För att en synskadad alls ska kunna röra sig fram i lokalen krävs hunden, och om inte denne får följa med kommer butiken eller restaurangen alltså att förlora en kund eller gäst. De svenska Astma- och allergiförbunden har också uttryckt sin fulla förståelse för att hunden behöver följa med in i lokaler där andra hundar inte är tillåtna. Detta dock med vissa restriktioner.