Saker att göra när man rastar hunden

Image result for Saker att göra när man rastar hundenEn hund behöver rastas flera gånger per dag. Man kan antingen rasta den lös i skog och mark, eller på koppelpromenader. Oavsett vilken metod man väljer eller har möjlighet att använda sig av finns det faktiskt en hel del olika saker man kan sysselsätta sig med istället för att bara gå. Det är dock mycket viktigt att inte förlora kontrollen över hunden, oavsett om den är kopplad eller lös,

När man går samma runda gång efter gång kan den snabbt bli mycket tråkig och enformig. Då kan det vara dags att bjuda in en vän med eller utan hund som kan följa med som sällskap. Det kan göra promenaden en hel del roligare. Ofta när jag tar min hund till parken passar jag på att köra några rundor på slots. Denna har varit min favorit på sistone och är riktigt roligt. Dock krävs det att telefonen tas med och ibland glömmer man helt enkelt bort den om läget blir lite stressigt innan det är dags att gå. Slotsen är dock mycket lockande och det gäller att se till att hunden inte hamnar i fara på grund av att den som rastat är oaktsam.

Om man har tillgång till en skog eller ännu hellre ett inhägnat område kan detta ofta vara ett bra ställe att rasta hunden helt lös på. Då kan man ägna sig åt naturen och låta hunden sysselsätta sig på egen hand.

Olika former av sysselsättning under promenaden

Oavsett om man rastar med eller utan koppel behöver hunden hjärngymnastik och sysselsättning också under promenader. Det finns en hel del roliga och lätta övningar som är skoj både för hunden och för människan. Ett mycket lätt trick är att låta hunden finna rätt väg. Detta fungerar endast under koppelpromenaden. Om man då går på ena sidan av en lyktstolpe eller ett träd och hunden går på andra kan det vara värt att låta hunden få tänka efter lite på hur det uppkomna problemet ska kunna lösas. När hunden listat ut det kan man sedan gå vidare och berömma mycket samt eventuellt ge lite godis.

Ett annat alternativ är att tappa en leksak. Man börjar med att gå med hunden nära sig. Man tappar sedan en leksak, varpå man säger till exempel “oj”. Hunden kan ha svårt att förstå till en början men det är bara att fortsätta tills hunden förstår. Beröm är viktigt. Hunden kommer till slut att börja hålla stenkoll på matte eller husse i väntan på att det ska ske något roligt.

Spårläggning är en annan övning som passar bra både med och utan koppel. Börja med att binda fast hunden. Trampa sedan runt ordentligt där spåret ska börja samt sluta. I spårets slut läggs godis eller en omtyckt leksak. Hunden ska gå fint innan spåret och inte fritt. Gå till spåret och be hunden söka eller leta. Om hunden inte förstår kan man gå med den fram till leksaken. Denna övning kan tids nog göras svårare genom att man går på spåret från sidan eller genom att någon annan lägger spåret.