Upptäck omgivningen tillsammans med din hund

Varken du eller din hund blir i längden stimulerade av att gå samma gamla vanliga runda dag efter dag. Tvärtom är det bästa för er om ni hittar sätt att variera motionen – men utifrån vilka behov hunden har, förstås. Medan ni traskar för bättre hälsa och ökad energi kan ni passa på att upptäcka omgivningen. Vi blir själva ofta förvånade över allt det fantastiska vi hittar bara bortom husknuten.

Låt hunden mumsa på naturens skafferi

Svampar, växter och bär – naturens skafferi bjuder på mycket gott att äta. Det finns förvånansvärt mycket gott hunden – liksom du – kan äta i naturen. Men det gäller såklart att ha koll på vad som inte är giftigt. Det är inte säkert att hunden kan äta exempelvis samma svampar som du kan.

Omgivningen blir mycket roligare att upptäcka när du vet vad det är du ser. Att känna till ätbara växter, svampar och bär fyller den med ny mening. Ta gärna med dig en korg eller ryggsäck att fylla med en massa gott under din och hundens nästa promenad. Det finns kurser du kan gå och böcker du kan läsa för att lära dig mer om naturens skafferi.

Möt nya människor och hundar

Att skaffa hund var perfekt för oss som var nyinflyttade i staden och längtade efter att få nya vänner. Det räckte nästan att vi och vår fyrbenta vän gick utanför dörren för att vi skulle få oss både en och flera trevliga pratstunder. Att upptäcka omgivningen kan innebära nya möten med människor – och hundar.

Ett av våra bästa tips för att träffa nya bekanta är att gå till en plats du och hunden inte brukar besöka. Det kan vara en annan runda än den ni brukar gå, en park eller ett naturområde ni aldrig varit i.

Vårt absoluta bästa tips för nya möten är att gå med i en lokal hundklubb. En aning lustigt upptäckte vi av en ren slump att det finns en agilityhundklubb i naturområdet alldeles bortanför vårt kvarter. Det var en av de dagarna när vi kände att Nej, nu vill både vi och hunden ha något nytt. Så bra det blev!

Åk på små utflykter i omgivningarna

Många hundar älskar att åka bil. Om din hund hör till denna stora skara är det inget som hindrar er från att ta bilen och åka på små utflykter i omgivningarna. Finns det till exempel gårdsbutiker och -caféer i anslutning till stora naturområden på landet? Det kan bli en bra början på ett mysigt och lokalt äventyr tillsammans.

Det häftiga med Sveriges landsbygd är att natur och kultur smälter samman på ett alldeles fantastiskt sätt. Mitt i ett naturområde kan du hitta ruiner från gamla järnåldersgravar, medeltidskyrkor och 1700-talstorp. Eftersom hundar vanligen är tillåtna i naturområdena kan du och din hund upptäcka den historiska sidan av omgivningarna tillsammans.

Upptäck omgivningarna och stimuleras på köpet

Genomsnittshunden behöver motioneras minst en och en halv timme fördelat på två promenader om dagen. Detta för att få stimulans, energi och bra hälsa. Stimulansen kan förstärkas genom att ni tillsammans provar nya saker, såsom att ni upptäcker omgivningarna och därmed får motionen på köpet.