Viktigt att tänka på när du motionerar din hund

Din hund klarar sig inte utan motion. Det är givet att hundar behöver röra på sig. Ändå är det ganska vanligt att husse och matte håller sin bästa vän inomhus under dagarna, och detta när hunden hade mått allra bäst av att få vara utomhus och kunna röra sig fritt.

Olika hundraser behöver olika mycket motion

Minst två promenader fördelade på en och en halv timmes motion brukar vara standard för att motionerna hunden. Men du som har hund vet att det här kan variera mycket beroende på vilken hundras det är. Vissa raser kräver intensivt mycket motion medan det kan vara lite lugnare med andra raser. Även den föredragna motionsformen kan variera från ras till ras. Detta har att göra med biologi; är din hund uppfödd till att vara en jakthund eller vallhund? Anpassa motionen därefter!

Därför mår hunden bra av motion

Hunden stimuleras av motion. Det är roligt och utmanande att få röra på sig. På så sätt skiljer sig människa och djur sig inte så mycket från varandra. Men att tillbringa tid utomhus tillsammans kan också vara det finaste du och din hund kan göra. Det är under dessa stunder ert band stärks och ni befäster er vänskap.

De fysiska skälen till att motionera är dessutom mycket goda. Genom motionen kan hunden lättare nå sin idealvikt, få mera energi och stärka såväl hjärtkärlhälsan som immunförsvaret. Eftersom du håller igång när hunden håller igång får du liknande hälsofördelar – så belöningen av regelbunden motion blir dubbel då ni båda mår mycket bättre av det.

Det finns ett stort motionsbehov oavsett vädret

Hunden måste få sin regelbundna motion oavsett vädret. Precis som vi människor kan djuret dock ta skada av att vistas i extremväder så det gäller att anpassa rutinerna efter väderförhållandena. Hunden kan få köldskador av att promenera i kyla och värmeslag av att vistas i värme – skaffa eventuella hundkläder efter väder och ge din bästa vän dina omsorger efter en promenad i vinterkyla eller sommarhetta. Skydda och torka framför allt av tassarna!

Variation kan göra motionen ännu roligare

Du är kanske vanemänniska och älskar att gå samma gamla vanliga runda två gånger om dagen. Om du och hunden trivs med detta är det bara att köra på! Samtidigt finns det många hundägare och husdjur som kanske inte är så förtjusta i att upprepa rutinen dag ut och dag in, sådana som behöver variera motionen lite.

”Variera motionen” kan låta stort och mäktigt. Som med så mycket annat är det de små sakerna som gör det. Prova till exempel att gå den vanliga rundan åt andra hållet och/eller att ha med er en leksak på promenaden. Då kan ni som exempel stanna och kasta boll en stund, innan ni traskar hemåt igen.

Det är inte ovanligt att gamla hundar föredrar lugnare motionsformer. Om du har en gammal hund är fartfyllda lekar kanske inte ett alternativ. En promenad får helt enkelt räcka. Kom ihåg att det fortfarande går att ha variation genom att testa nya strövområden och parker.